Bröstlyft

Bröstlyft efterfrågas ofta av kvinnor som har hängbyst, med tunga och hängiga bröst. Även många kvinnor med små och tomma bröst väljer att genomgå ett bröstlyft. Både estetiska och funktionella besvär är anledningar till att genomgå ingreppet. Även om bröstlyft oftast genomförs för att förbättra utseendet på bysten.

Om bröstlyft

Bröstlyft är ett plastikkirurgiskt ingrepp som minskar häng och formar om bröstet så att det känns fastare och ungdomligare. Bröstens utseende och form ändras under livet pga. förändrad elasticitet i huden, viktnedgång och uppgång, graviditet och amning. Vid ett bröstlyft flyttas vårtgården med bröstvårta upp och vid behov minskas vårtgårdens storlek. Samtidigt tas överskottshud bort och bröstvävnad formas om så att bröstet känns fastare. Om kvinnan tycker att brösten är för små eller har tappat volym kan ingreppet kombineras med en bröstförstoring och ibland räcker det med enbart en bröstförstoring för att åstadkomma önskat lyft och utfyllnad av bröstet.

Placering av ärren

Ärrens placering styrs av dina önskemål men även av just dina förutsättningar. Om en bröstförstoring görs samtidigt går det ibland att komma undan med kortare ärr. Vid mindre lyft eller förminskning av vårtgården placeras ärret i övergången mellan vårtgården och brösthuden. Om detta inte är tillräckligt för att åstadkomma önskat resultat gör kirurgen även ett vertikalt ärr från kanten av vårtgården ner mot bröstvecket och ibland även ett kortare horisontellt ärr i själva vecket.

Ärren kommer aldrig att försvinna helt men med tiden bleknar de, så räkna med 12-24 månader innan det går att se slutresultatet. För att minimera risken för breda ärr rekommenderar vi tejpning av ärren under 3-6 månader. Tejpen byts var 7-10:e dag och det går att duscha på tejpen om den sedan torkas med hårtork. För bästa resultat bör inte ärren utsättas för sol- eller solariestrålning under det första året.

Smärta och obehag

Det kan göra ont i operationsområdet under de första dygnen och obehag, exempelvis i form av stramningar, kan förekomma de första veckorna. Värken under de första dygnen avhjälps med vanliga värktabletter som skrivs ut efter operation.

Förband och återbesök

Efter operation används en sport-bh som förband och den bärs dygnet runt under första månaden och under dagtid den andra månaden. Såret sluts med stygn som försvinner av sig själva men det brukar kännas tryggt att komma på ett återbesök efter 10-14 dagar för att kontrollera läkningen och diskutera igenom eventuella frågor som kan ha uppkommit. Vi på Laser & Estetik vill gärna att du kommer på en kontroll efter 4-6 månader och eventuellt efter 12 månader beroende på önskemål.

Sjukskrivning och träning

De flesta kvinnor kan återgå till arbete inom 1-3 veckor beroende på arbetssituation. Undvik träning som medför att brösten rör sig kraftigt de första 6-8 veckorna, men vanlig motion som promenad etc. går bra och har en positiv effekt på läkningen.

Amning och känsel

I och med att vårtgården förflyttas delas en del nerver och vid större lyft påverkas även körtelvävnad som vanligtvis går till bröstvårtan och vårtgården. Detta kan påverka känseln och amningsförmågan negativt. Känseln brukar återkomma till stor del under det första året, men det går inte garantera full känsel eller amningsförmåga efter operation.

Komplikationer

Alla kirurgiska ingrepp medför en risk, exempelvis påverkan av narkos, infektion, blödning och svårläkta sår, men det finns även komplikationer som är specifika för just bröstlyft.  I och med att vårtgården förflyttas så minskar cirkulationen till vårtgården och det kan i ytterst sällsynta fall hända att cirkulationen blir så pass dålig att hela vårtgården går under och måste tas bort.

Hur går jag tillväga för att utföra ingreppet?

Alla kirurgiska ingrepp föregås av en konsultation med kirurg. Där kommer du få genomgå klinisk undersökning, noggrann analys av just din problematik och få fulltäckande information kring de behandlingsalternativ som passar dig bäst.

Snabbfakta

Operationstid: 1,5-3 timmar

Vistelse på kliniken: 6-12 timmar

Tillbaka på jobbet: Ca 2 veckor

Operation: Under narkos

Pris: från 45 000 kr

Call Now Button