Ta bort leverfläckar & födelsemärken

Det är viktigt att vara uppmärksam på om leverfläckar och födelsemärken förändras. Du bör undvika att bränna dig i solen, använd solskyddsfaktor.

Estetikum – Din specialistklinik inom hudförändringar

Vi på Estetikum har mer än 15 års erfarenhet av att behandla leverfläckar, vårtor, ytliga blodkärl och andra typer av hudförändringar på ett säkert, snabbt och effektivt sätt. Alla våra behandlingar utförs av specialistläkare med lång erfarenhet och hos oss kan Du snabbt boka in en tid för at få hjälp med olika typer av hudförändringar. Kontakta oss på info@estetikum.se eller Tel: 018-501 505

Om leverfläckar och födelsemärken

En leverfläck (naevus) är ett litet område av huden som är extra pigmenterad och därför syns som en mörk prick eller fläck.

En del upplever leverfläckar/födelsemärken som missprydande och väljer att ta bort dom genom laser eller operativt ingrepp. Alla naevi går inte att behandla.

Det kan vara svårt att skilja mellan leverfläckar och övriga hudförändringar såsom hudflikar, fibrom, hudvårtor m.m. Det är därför viktigt att alla hudförändringar bedöms av vår hudläkare innan eventuell behandling.

Bedömning och behandling av leverfläckar

I tillägg till nedanstående policy (om hudförändringar) så gäller följande för leverfläckar (naevus):

1.  Patienten måste alltid ha uppvisat sina leverfläckar för en hudläkare / distriktsläkare innan patienten eventuellt behandlas hos Estetikum.

2. Estetikum kan komma att kräva att patienten uppvisar en aktuell journalkopia (helst inte äldre än fyra månader) som visar att patienten har visat upp och fått bedömt sina hudförändringar/leverfläckar på adekvat vis hos sin ordinarie distriktsläkare eller hudläkare.

3. Kirurgisk borttagning brukar rekommenderas för leverfläckar, där man uppfattar dom som misstänkt farliga och vill undersöka dem mikroskopiskt.

Om hudförändringar

Hudförändringar som knutor i ansiktet och hudflikar på hals och i armhålor kan behandlas effektivt med laser. Oftast räcker en behandlingsomgång. Hudförändringen antar direkt efter behandlingen en mörk färg. Efter en knapp vecka torkar den in och faller av. Viktigt är att inte peta på förändringen under den tiden.

Efter hudförändringen fallit av kommer den underliggande huden vara svagt rosaskimrande under några veckor. Därefter bleknar huden av allteftersom. Det kan ta några månader innan huden helt återfått sin normala pigmentering.

Undvik direkt stark sol på området så länge det är rosa. Täck med färgat stift, solskyddsfaktor eller plåster om du skall sola.

Bedömning av hudförändringar

Hos Estetikum gäller följande policy för alla slags hudförändringar:

1. Patienten måste träffa en legitimerad läkare som inleder undersökningen med att efterhöra patientens sjukhistoria (anamnes).  På detta vis får läkaren en uppfattning om det föreligger ärftlighet för tumörsjukdomar, hur länge patienten har haft hudförändringen, om hudförändringen ändrat karaktär med tiden mm.

2. Läkaren undersöker därefter hudförändringen visuellt och bedömer bland annat dess färg, form, avgränsning mm.

3. Först därefter fattas beslut om vilken typ av behandling som skall erbjudas.

Behandling av hudförändringar

Hudförändringar kan tas bort:
1. Kirurgiskt (hudförändringen skickas då för mikroskopisk bedömning)
2. Genom frysning
3. Med laser

Vilken behandling man väljer beror på flera faktorer såsom:

  • Vilken typ av hudförändring det gäller
  • Var på kroppen hudförändringen sitter
  • Patientens egna önskemål

Fördelen med laser är att hudförändringarna behandlas snabbt, effektivt och lindrigt. Laserljuset förstör selektivt hudförändringens blodförsörjning och aktiverar kroppens immunförsvar. Hudförändringen stöts därefter oftast bort och efterlämnar minimala ärr. Läkningstiden samt estetiken blir alltid bättre med lasermetoden. Det räcker ofta med en behandling för att ta bort fläckarna/hudförändringarna, men i vissa fall kan behandlingen behöva upprepas. Laserbehandlingen känns som små varma stick och tolereras oftast väl. Bedövning brukar inte behövas.

Kontakta kliniken i Uppsala för bokning och personlig rådgivning.

Snabbfakta

Fördelar: Snabbt och effektivt, utan remiss

Vem utför?: Alltid specialistläkare

Pris: från 1 250 kr

Call Now Button